Dondurucu bir sıvı olup canlı dokuyla temas etmesi halinde ani donmaya ve buz ısırığı (Frost-Bite) olarak bilinen olayın meydana gelmesine neden olur.
Suyun donma noktasının çok altındaki sıcaklıklarda kalabilme özelliği (-196°C), sıvı azotun çok değişik alanlarda kullanımını mümkün kılar.
– gıda ürünlerinin daldırılarak dondurulması ve taşınımı,
– canlı dokuların, üreme hücrelerinin (sperm, yumurta), ve diğer biyolojik örnek ve malzemelerin dondurularak korunması,
– bilim eğitimindeki görsel deneylerde,
– yüksek hassasiyetteki algılayıcılar ve düşük gürültü seviyeli amplifikatörlerde soğutucu olarak,
– dermatolojide, siğil veya potansiyel kanser riski taşıyan cilt yaralarının alınmasında,
– CPU veya GPU gibi bilgisayar donanımlarının soğutma sistemlerinde soğutucu olarak.