Sınai ve Tıbbi Gazlar

Etilen Oksit

SEMBOL : C2H4OMOLEKÜL AĞIRLIĞI : 44 gr / molKAYNAMA NOKTASI : 10.7o C Renksiz, hafif kokulu ve yanıcı bir gazdır. KULLANIM ALANLARIEtilen glikol üretimiGıda ve medikal ürünlerin sterilizasyonu NASIL ÜRETİLİR ?Etilen ve oksijenin 200-300o C sıcaklıkta reaksiyonunda oluşur. EMNİYETGüvenlik Bilgi Formu (%87-99…

İnceleEtilen Oksit

Azot Protoksit

SEMBOL: N2OMOLEKÜL AĞIRLIĞI : 44 gr / molKAYNAMA NOKTASI: – 88,5o C Narkoz gazı olarak da bilinin azot protoksit, oda sıcaklığında renksiz ,yanıcı olmayan  hafif tatlı kokan bir gazdır. Anastetik etkisinden dolayı ameliyatlarda kullanılır. Az miktarda solunduğunda sinir gevşetici ve rahatlatıcı etkisinden dolayı…

İnceleAzot Protoksit

İnergen Gazı

İnergen gazı günümüz modern yangın söndürme sistemlerinde kullanılan bir gazdır. Başlangıçta sadece sulu söndürme sistemine dayanan yangın söndürme teknolojisi zamanla kuru kimyevi maddeler, köpük, karbondioksit ve Halon 1301 gibi gazların kullanılmasıyla ilerleme kaydetmiştir. Diğer yangın söndürücülerinin çeşitli dezavantajları nedeniyle özel…

İnceleİnergen Gazı

Koruyucu Gazlar

Koruyucu gaz karışımlarının , gaz altı kaynak yönteminde ark bölgesini tamamen örtmesi ve atmosferin olumsuz etkilerinden koruması gerekir. Genel olarak asal gazlar reaksiyona girmedikleri için demir ve dış metallerin kaynağında , aktif gazlar veya aktif ve asal gaz karışımları da…

İnceleKoruyucu Gazlar

Gıda Gazları

Gıdalar, genel olarak mikroorganizmalar, enzimler, böcek ve parazitler, sıcaklık, nem, havanın oksijeni ve ışık gibi birçok etken nedeni ile bozunmaya uğrarlar. Bu olumsuz etkileri önleyebilmek için farklı yollar bulunmaktadır. Bunlar “Vakumlama”, “Dondurma” ve “Gıda Katkı Maddeleri Eklenmesi” dir. Ancak Vakumlama…

İnceleGıda Gazları

Narkoz Gazı

Prodoksit d’ azot genelde amonyum nitrattan elde edilir. Gaz ticari olarak sıvı ve / veya gaz fazında bulunur. Gaz dikişsiz çelik tüplere doldurulabilir. Bu gaz basınç altında sıvılaştığı , sıcaklık altında gazlaştığı için TSE ‘ nin belirlediği ( 0,75 kg/…

İnceleNarkoz Gazı

Likit Azot

Dondurucu bir sıvı olup canlı dokuyla temas etmesi halinde ani donmaya ve buz ısırığı (Frost-Bite) olarak bilinen olayın meydana gelmesine neden olur. Suyun donma noktasının çok altındaki sıcaklıklarda kalabilme özelliği (-196°C), sıvı azotun çok değişik alanlarda kullanımını mümkün kılar. –…

İnceleLikit Azot

Likit Oksijen

Likit oksijen sistemleri döner fırınların ve potaların kullanıldığı metalürji sektörüne hitap etmektedir. Yanmayı oluşturan unsurlardan biri yakıt ise havadır. Maden sektöründe kullanılan ocaklarda hava bir körük vasıtasıyla sağlanır. Körük içerisindeki havanın % 20,01 ‘i oksijen geri kalanı ise çoğunluğu azot…

İnceleLikit Oksijen

Özel Gazlar

HABAŞ, yüksek kalitede ve yüksek saflıkta enstrüman gazlarını ve proses gazlarını metalurji, elektronik, çevre, petrokimya, biyoteknoloji ve ilaç endüstrilerine sunmaktadır.  Özel gaz olarak adlandırdığımız enstrüman gazları ve proses gazları farklı kapasitelerdeki çelik veya alüminyum tüpler içinde ikmal edilmektedir.  Özel gaz…

İnceleÖzel Gazlar

Karışım Gazlar

Karışım gazları saf gazların karıştırılması ile hazırlanmaktadır. Habaş karışım gazlarını önceden karıştırılmış olarak çelik tüpler içinde veya kullanıcının yerinde sürekli hazırlayarak ikmal etmektedir. Önceden karıştırılmış karışım gazlarını, Habaş’ ın uzman ve tecrübeli kimyager ve mühendislerinden oluşan ekipleri dolum tesislerinde hazırlamakta…

İnceleKarışım Gazlar

Karbondioksit

SEMBOL: CO2MOLEKÜL AĞIRLIĞI : 44 gr / molKAYNAMA NOKRASI :- 78,5o C Renksiz, kokusuz, tatsız ve toksik olmayan ve kolayca sıvılaşabilen bir gazdır. Yaşam döngüsünün içinde önemli bir yeri vardır; insanlar ve hayvanlar solukları ile CO2 verir, bitkiler bu CO2 yi solur, oksijeni…

İnceleKarbondioksit

Hidrojen

SEMBOL: HMOLEKÜL AĞIRLIĞI : 1 gr / molKAYNAMA NOKRASI :-253o C Renksiz, kokusuz, tatsız ve toksik olmayan hidrojen en hafif gazdır. Evrende en bol bulunan elementtir. Yanıcı bir gazdır, havada yandığında gözle zor görünebilen açık mavi alev oluşur. KULLANIM ALANLARIGıda üretimi,…

İnceleHidrojen

Helyum

SEMBOL: HeMOLEKÜL AĞIRLIĞI : 4 gr / molKAYNAMA NOKTASI :-269o C Renksiz, kokusuz, tatsız ve toksik olmayan helyum asal bir gazdır. En hafif ikinci element olan helyum , dünyada az bulunmasına karşılık evrende en bol bulunan ikinci elementtir. KULLANIM ALANLARIBalon dolumuSüper…

İnceleHelyum

Azot

SEMBOL : NMOLEKÜL AĞIRLIĞI : 14 gr / molKAYNAMA NOKTASI :-196o C Dünya atmosferinin % 78’ ini oluşturur. Renksiz, kokusuz, tatsız ve toksik olmayan azot yanıcı değildir. İnört özelliği nedeniyle bir çok uygulamada kullanılır. Yüksek sıcaklıklarda ve basınçlarda bazı reaktif metallerle,…

İnceleAzot

Asetilen

SEMBOL: C2H2                      MOLEKÜL AĞIRLIĞI : 26 gr / molKAYNAMA NOKTASI: – 84o C Asetilen veya C2H2 renksiz, çok yanıcı bir gazdır. KULLANIM ALANLARIOptik spektrometrede enstrüman gazı olarakOksiyakıt (oksi asetilen) kaynağında, yanıcı gaz olarak. Daha fazla bilgi için Oksi asetilen kaynağı  NASIL ÜRETİLİR ?Kalsiyum karbür…

İnceleAsetilen

Argon

SEMBOL: ArMOLEKÜL AĞIRLIĞI : 40 gr / molKAYNAMA NOKTASI: – 186o C Asal bir gaz olan argon veya Ar, dünya atmosferinin % 0,93’ ünü oluşturur. Renksiz, kokusuz, tatsız ve toksik olmayan argonun hiç bir kimyasal bileşimi yoktur. KULLANIM ALANLARIAlüminyum üretimi, inört…

İnceleArgon

Oksijen

SEMBOL: OMOLEKÜL AĞIRLIĞI : 16 gr / molKAYNAMA NOKTASI: – 183o C   Dünya atmosferinin %21’ ini oluşturan oksijen veya O2, renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Oksijen yaşamı destekler ve yanmayı mümkün kılar. Dünyamızda bulunan en bol elementtir. Okyanusların %…

İnceleOksijen